#SFS - HVORNÅR SKAL BØRN HAVE MOBIL TELEFONER? - Far til fire piger

#SFS – HVORNÅR SKAL BØRN HAVE MOBIL TELEFONER?

ea4c30ac-43d8-4a53-bcec-a15ff4ab86c8

FAR? MÅ JEG IKKE SNART FÅ EN IPHONE…

OK OK. 2 ting. Jeg er med på at der findes mange scenarier. Et hvor at man giver sine børn sine “gamle” iphones når man skal have den nyeste. Eller at man køber en ny telefon ligemeget om det er iphone eller ej. Vi bor på landet og jeg fornemmer at en del af børnene i skolen har en eller anden form for iphone/smartphone. Det er fra de helt små klasser. Vores børn har ikke deres egen telefon, endnu. Jeg har det skisme lidt svært med hele den her IPHONE / SMARTPHONE TIL BØRN. For det første tror jeg ikke at de helt forstår hvor dyre/bekostelige de er. Og dermed heller ikke har helt samme ansvarsfølelse for denne. For det andet fordi jeg synes det er en vild ting/gave at give sine børn, FOR HAR DE BRUG FOR DEN? Har vi skabt et behov hos vores børn, som vi måske ikke havde da vi var børn? Har tiden ændret sig så meget – eller er det vores behov for kontrol, efter at vide hvor vores børn er – hele tiden?

900f2afe-ae5f-488f-ab19-cebb387def1a

JEG KAN GODT SE AT JEG MÅSKE ER DOBBELTMORALSK…

Jeg mener, jeg er helt klar over at jeg viser at min Iphone er en stor del af min hverdag. Jeg ved godt at døtrene ser mig med telefonen i hånden. Vi har dog også været ret vokale omkring, at det tit (læs tit) er arbejde. Og at jeg har den med mig fordi den er en del af mit job. Derudover synes jeg nu også at der godt må være forskel på hvad vi SOM VOKSNE har og bruger, i forhold til VORES BØRN… Jeg har svært ved at se hvordan en telefon er vigtig for mine døtre. Men jeg tager gerne imod feedback fra jer seje mennesker som læser med.

OG DERMED MIT SPØRGSMÅL (OK DER ER “…) TIL JER!

HVORNÅR SKAL BØRN HAVE MOBILTELEFONER/SMARTPHONES?

ER DET VORES BEHOV AT VORES BØRN HAR EN TELEFON, ELLER VORES BØRNS BEHOV?

be070a6c-1742-4ebf-9f92-f3de3c366053

NOOMIS TØJ ER FRA THENEW OG PUDERNE ER FRA ELLOS

(Visited 176 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Hej! Fedt emne at tage op. Jeg blev student i sommer, så da jeg gik i de små klasser havde jeg sådan en smart klapop-telefon. Det var det helt vilde!! Man kunne sende sange og spil til hinanden med infarød 😅 Jeg fik den fordi jeg selv gik hjem fra skole, og tit kunne være lang tid om det fordi blomster, biler, fugle osv var spændende at se på. Derfor ville mine forældre gerne kunne ringe, hvis jeg var ekstra lang tid om det. Jeg brugte den også til at ringe og spørge om jeg måtte tage hjem til en veninde. Det var vel mest mine forældres behov, men jeg var meget bevidst om, at det var rart, at mine forældre kun var et opkald væk. Men en iphone synes jeg bestemt ikke er nødvendigt til andet end “de andre har også en så hvorfor må jeg ikke” 😃 Kram!!

 • LÆRKE!!! tak for din kommentar. Jeg tror at trygheden også er en absolut faktor. Jeg tænker dog hvad mine forældre tænkte eller hvad aftalerne var dengang jeg var barn og IKKE havde en mobil 😊 Klapop telefoner var så seje!!! 😊 ALLAN

 • Min søn fik sin iphone (en aflagt version) da han blev 8 år- som en af de sidste i hans klasse. Bedstevennen og mange andre fik da de var 6 år. Her hvor vi bor skal de cykle ca halvanden km for at komme fra skole til frit. Vi har ret skrappe regler omkring telefonen- som min søn siger så er det fordi jeg ikke vil have at han bliver afhængig ligesom jeg er😬😁. Jeg synes det er tidligt at få den som 8 årig, mem samtidig er der også et socialt fællesskab via telefonen som jeg gerne ser min søn er med i og lærer at gebærde sig i. Vi taler fx meget om hvordan man skriver sms’er til sine venner og andre. Det er en læring jeg synes er rigtig vigtigt. De vokser jo op som digitalt indfødte, men det er bare så vigtigt at de også bliver digitalt (ud)dannede. Jeg kan virkelig anbefale at man i ca anden klasse får besøg af Børns vilkårs frivillige der laver workshops omkring børns digitale liv i klassen/til forældremødet. Det er bare så vigtigt at få talt om i forældregruppen, så man som forældre netop ikke bare “giver en telefon”, men samtidigt sætter sig ind i børnenes brug af telefonen. Og husk lige at tale med forældregruppen inden man falder for at ens barn er den sidste uden iphone😆. For summasumarum mener jeg er en telefon er relevant når vennerne har en. 😃

 • Mine 4 piger har været halvgamle før de fik mobil. De to ældste var 12 år, nr 3 var 10 år og planen var at mindsten også skulle være 10 år, men en af storesøstrene skulle have en ny mobil og hun fik den gamle. Hun var vældig stolt – men nyhedens interesse lagde sig eet hurtig og sådan er det stadig , hvor hun hastigt nærmer sig de 12 år. Hun bruger tlf når hun skal hjem fra skole og evt gerne vil lege med en. Så ringer hun og spørger. Ellers sender hun SMS til veninderne i weekenden med samme forespørgsel og ellers bruger hun Snapchat til os i familien ( jeg bestemmer suverænt hvem hun er på snap med) Jeg tjekker jævnligt hendes tlf , for at se hvodan hun gebærder sig. Det klarer hun fint og jeg har endnu ikke set en grin SMS . Vi har talt meget om , hvordan man opfører sig på hhv nettet og på tlf og det er åbenbart sevet ind. Louise er bestemt ikke afhængig af sin telefon. Den kan ligge i jakkelommen i flere dage i weekenden eller i ferien og har sågar glemt den i Legoland . ( de sendte den til os efterfølgende) Så et akut behov for tlf har hun ikke og kunne sagtens undvære den- og så alligevel ikke . For de er begyndt at bruge mobilerne i noget af undervisningen i skolen. Jeg har lige spurgt Louise og alle i hendes klasse ( 5 klasse ) har en mobil. Nogen har de nyeste iphones( om jeg fatter det!!!) andre har aflagte telefoner ( det er der mere fornuft i) Vi har tegnet et børne abonnement til 49 kr / md. Det er med fri SMS, MMS og 2 timers tale og så x antal data som hun aldrig nogen sinde når at få brugt .

 • Hej… Jeg har fire børn hvor de to ældste har deres egne telefoner. Min datter(lige knap 13 år) købte en iPhone 4 da hun var 10 år. Hun havde selv sparet de 1000kr op som den kostede. Hold nu op hun passede godt på den for hun synes at 1000kr var mange penge. Jeg har sidenhen givet både hende og min søn(11år) en IPhone 5. Min søn var også 10 år da han fik sin telefon. Min datter bruger sin telefon en hel del især her i løbet af det sidste år. Jeg synes selv det er rart at hun lige sender mig et hjerte når hun er nået frem til fodbold ( hun har en ret lang cykeltur dertil) og ellers så ringer hun og siger når hun kører hjem fra veninder om aftenen. Min søn bruger sin til at se lidt youtube og sende lidt snap, men han lader den tit blive hjemme og ofte gider han ikke have den med for så er der måske ikke lige lynlås i lommerne og så bliver det for besværligt😂 Jeg synes det er rart at de har en telefon, ikke fordi jeg synes jeg har behov for hele tiden at komme i kontakt med dem, men de er bl.a. alene en times tid om morgenen inden de skal i skole og der synes jeg det er rart at de kan få fat på mig eller deres far nu når vi ikke har en telefon i huset. Og ellers vil jeg sige det nok mere er dem der ringer til mig mange gange for lige at høre om man må tage med den og den hjem eller om man må tage det sidste stykke chokolade i skabet eller bage en kage osv osv,😁

 • Som 18-årig, har jeg de samme minder som mange andre på min alder. Jeg havde en telefon med knapper, klap og alt det der. Jeg synes slet ikke at børn skal have en iphone i så tidlig en alder. Jeg husker selv, at når jeg skulle et sted hen skrev mine forældre en tid på min hånd, som jeg viste til mine veninders mødre, når jeg ankom, så de sørgede for jeg var hjemme til aftalt tid. Og det samme den anden vej rundt. Jeg er vokset op i en lille landsby, så måske derfor det gav mening?

 • Uha, det er et emne, der også bliver diskuteret en del her i huset. Jeg sidestiller det lidt med i-pad’en. Vores datter er lige startet i 0.klasse, hvor emnet er blevet diskuteret et par gange. Reelt har vores datter ikke brug for sin egen, vi har 1 i-pad i huset, den dækker det behov vi som familie har. Men efter hun er startet i skole, hvor det er helt naturligt at børn har deres i-pad med er konflikten der omkring optrappet en del. Og Ja, det kan godt være at vi er halvgamle og gnavne forældre men forstår simpelthen ikke, hvorfor børn på 5-6 år skal have en i-pad med i skole. Udover at det er et dyrt stykke legetøj som de selv bærer ansvaret for, så kan jeg ikke se formålet med at de i skoletiden skal sidde bag en skærm! I skoletiden har de netop mulighed for og bør danne sociale relationer, bruge deres kroppe i mellem timerne, være kreative osv. frem for at sidde passive bag en skærm. Jeg får det helt skudt af at se og tænke på, hvor mange børn, der faktisk er enorm dårlige til at danne sociale relationer fordi skærmtiden har overtaget den fysiske leg og samvær. Dette svar stikker måske lidt ved siden af dit spørgsmål, men i bund og grund er det for mig I samme boldgade. De to ting kan jo efterhånden det samme. Men er en telefon kun til at spille på eller er det fordi de skal have muligheden for at sende en besked eller ringe, så skal de vel som minimum kunne skrive. Må blot sige at min bonussen fik en telefon af sin mor i 2.klasse, der blev ringet fra timerne og andre uheldige tidspunkter, han forstod ikke helt “reglerne” for brugen af den. Hilsen en meget firkantet og halvgammel sur mor/bonusmor med meget firkantet skærmtidsregler.

 • Jeg synes, at man som forælder må vurdere hvornår der er behov for det. synes mangen børn får den alt alt for tidliget. Jeg fik selv min første, da jeg var 12, og var helt sikkert en af de sidste af mine venner dengang. Men min datter får nok en før de 12 men det nok mere så jeg ved hvor hun er så det bliver helt klart mit behov før hendes 🙈

 • Super godt emme at tage op! Har nemlig samme udfordringer med min syvårige som plager og plager, men jeg synes ikke børn har noget at gøre med smartphones. Men det er svært fordi de fylder så meget i vores hverdag og især når nogle fra klasser begynder at få, hvorfor må jeg så ikke? Måske skal man selv prøve at skrue lidt ned for forbruget foran børnene… Tak for et godt indlæg 😊

 • Seje du har ret! Måske er vi selv med til at vise hvor “vigtig” smartphones er i hverdagen! TAK fordi du læser med!

 • HAHAHA lad os være gamle og sure sammen! Jeg kan sagtens se din pointe – og med en telefon følger jo et ansvar for forståelse for hvornår man skal bruge den! TAK fordi du læser med 😊

 • Cecilie, jeg fik også min telefon da jeg blev 18. Det er nok bare liiidt længere siden haha! TAK fordi du læser med 😊 A

 • Stina, jeres behov forstår jeg absolut – og hvor er hun sej at hun sparrede 1000kr sammen! Det er skisme sejt! TAK fordi du læser med 😊 A

 • Årh ja den er lidt svær. Jeg har 2 drenge på 12 og 15 år, de fik deres mobil tlf i 2 klasse. Den ældste var den sidste i hans klasse der fik tlf. Vores den yngste fik også hans i 2 klasse, det var mere som en tryghed for mor og fars vedkommende da han har Diabetes. Det gav os en tryghed og vide at han kunne ringe til os hvis der var et problem. De har dog fra starten fået at vide at den kun måtte bruges i skolen hvis det var vigtigt. Jeg synes aldrig vi har haft store problemer med at de sad med telefonen dagen lang. Og ja det kan hurtigt blive dobbelt moralsk (SMILER) for min telefon lever på mig Tak for et godt emne. Vh Anja

 • HAHAHA ANJA! jeg støtter op om din dobbeltmoralskhed! haha. Og forstår absolut jeres telefon behov med den mindste søn. TAK fordi du læser med 😊 A

 • Herhjemme fik vores datter sin første mobil tlf da hun begyndte at gå selv hjem fra skole. Jeg synes, det var rart som mor at vide at hun kunne få fat på mig hvis der skete noget på vejen.

 • Min søn fik sin telefon (gammel iPhone 5) da han skulle starte i klub og dermed også skulle være alene hjemme om morgen. Vi satte alarmen så den ringede når han skulle køre i skole. Det var tryghed for ham og os som forældre. Afhængig er han ikke – han kan godt glemme den i “mobil-kasse” i klassen henover weekenden eller den kan være uden strøm en hel dag. Før han fik telefonen havde vi faktisk dialogen på et forældremøde i klassen, det var måske også en ide😊 God aften 👋🏻

 • Pernille, du har ret. Det kan måske være noget man skal italesætte i klassen 😊 TAK fordi du læser med! 😊 A

 • Malene jeg er helt enig! Det er netop også en af de ting en mobil kan give – tryghed! TAK fordi du læser med 😊 A

 • Vores store pige fik sin første mobiltlf, da hun skulle i 3. Klasse og kun fordi hun skulle med skolebussen og tog alene afsted om morgnen. Vi har ingen fastnet, så hun kunne ikke ringe til os hvis hun nu missede bussen, så helt naturligt at hun fik en(en gammel aflagt) Nu bliver hun 12 næste gang og vi kan godt mærke ‘behovet’ for nyt ændre sig, men da det nemlig er en meget bekostelig ting, har vi sagt at man ikke får det nyeste, sådan er det bare😉 Hvad angår tablet, her havde vi i starten én fælles iPad og det er stadig den samme vi har + nu en meget billig tablet af mærke jeg ikke kan huske. Den dækker fint vores behov for at streame og søge på internettet. I skolen elsker jeg at telefonen er i mobilhotel. De har den kort i middagspausen til at lave evt aftaler efter skole og ellers får de den først når de har fri. Tablet har aldrig fået lov til at komme end i skole/institution.

 • Majken jeg tror i har fat i den rigtige del af det hele her! TAK fordi du skriver dine tanker! 😊 A og TAK fordi du læser med!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *