Søg
Close this search box.

OM AT HAVE BØRN I EVIG TRANSIT.

image

For nogle måneder siden var jeg i GOmorgen tv på TV2. I et panel med en forfatter og også med familiecoach Nina Tram. Vi sad som man gør inden man skal på og småsnakker lidt om alt og intet – “nå hvad laver du?” Den klassiske smalltalk. Vi kommer ind på emnet tablets og generel mobil brug – Nina’s børn er ældre end mine, men emnet er stadig top relevant i min familie.

Hun nævnte en sætning “min søn var hele tiden I TRANSIT – mor må jeg snart spille på computer”. Han fordybede sig ikke i tingene som han plejede, og de var nød til, i deres familie, at skærpe “computer online” reglerne. Først tænkte jeg ikke så meget over det. Men over de sidste par måneder så hang den der “i transit” kommentar ved. Jeg lagde mærke til at det især med fjernsyn og Ipad, at vi have børn der var i transit. Vi har ikke stramme regler for tv og Ipad, dog bemærkede jeg at især de store hele tiden spurgte til hvornår de måtte se tv. Eller spille på iPads (som betyder Netflix hjemme hos os, eller ramasjang appen ps).

Jeg begyndte at lægge mærke til ting i min adfærd. Kaffen skulle være to GO. Videre til det næste. Emails på telefonen. To GO – videre til næste opgave. Jeg er mega meget “i transit” i min EGEN hverdag. Og den eneste forskel er at jeg jo ikke skal spørge om lov, som mine piger gør. Jeg fik den tanke at jeg jo netop så viste mine døtre at det var ok. Det er sådan dagen er. Jeg besluttede mig simpelthen for at invitere Nina på en kaffe og snakke mere om det udtryk.

Nina ville heldigvis gerne mødes. Og jeg har optur over denne kvinde, som med større børn har et andet syn på livet – privat. Vi endte med (hvilket er typisk for mig hehe) at snakke om vidt og bredt. Og snakkede selvfølgelig også om emnet. Hun bekræftede at børnene læser hvad vi som voksne gør. Og at man burde stoppe op, og lige vurdere om der enten skal en totalt pause med iPads og tv, eller en simpel og god rutine. Hun sagde at især spil på computer og iPad tit kan føre til et mindre misbrug – i den forstand at man SKAL spille på computeren.

Vi snakkede også om at det er sjovt hvordan alting skal være TOGO herhjemme i dk, og at de i Italien nærmest ikke har TOGO kaffe. Der bruger de selv bare 5 minutter på at sidde ned og nyde bare den mindste espresso. Sidde ned og være til stede i kaffe drikningen faktisk. Jeg er vild med tanken og vil meget mere prøve at nyde selv de små øjeblikke. Og være et bedre eksempel for døtrene. Ingen telefon ved bordet ( som iøvrigt hører under reglen “ingen legetøj ved bordet” ).

Det skal siges at vores børn på ingen måde er ude i et misbrug. Men jeg havde bemærket hvordan iPads til tider pludselig var kommet ind på pigernes værelse. Hvordan “må vi så se fjernsyn nu” blev sagt mere efter de har fået fjernsyn på deres eget værelse. Og jeg kan sagtens sætte mig ind i det med at ville slappe af foran tv. Jeg mener – det gør vi voksne jo selv! Vi har skærpet reglerne en smule herhjemme og jeg har fokus på min egen tendens til at være “i transit”. Der findes ingen Quick fixes – men jeg har opmærksomhed på det, og jeg er glad for at Nina nævnte emnet!

HAR I HAFT BØRN “I TRANSIT” ELLER ER I GODE TIL AT LAVE REGLER OMKRING IPADS OG COMPUTER OG TV?

læs mere om seje Nina HER!http://www.ninatram.dk

TAK FORDI DU LÆSER MED

A